Thursday, July 11, 2013

bELL pALSY !!! Argh,,,,tension!!!.

sgt tensen bila doc sahkan ak terkena Bell Palsy...

Yes bell palsy adalah sejenis sindrom dimana muka kita akn menjadi senget sebelah...

ak bangun pagi ..... pakai lips gloss ..aik nape mcm susah nak kepam bibir neyh...selalu kan klu pakai lips ke mesti kita akn kepam bibir konon2 lipstik yg kita pakai akan sebati...tp mmg pelik pagi tuh...tbe2 mcm susah....tgk cermin cakap2 tibe2 tgk cara ak cakap pn pelik... 
pas tuh tgk mata kanan berair klu kene angin ke lampu terang ker...msti berair.....ish2 pelik2...
kt opis ak tgk cermin byk kali,,,yer ak rase muka ak jdi pelik ...... tanyer sume org , sume kate ok...tp ak rase tk ok..sebb ak ckp pn mcm tk jelas...mcm susah nk sebut perkataan....hermm

Ya Allah sekiranya ini dugaan ko berikan pada ku, Aku terima dengan redha..ak tahu Kau menyanyangi aku...ak terima ujianMu dengan redha...

semasa berbuka pn terasa pelik.....minum air nk sedut pn mcm payah...ak minumn makan mcm pelik sikit...
aku rase mmg ade tk kene...ak pn pergi jumpa doc..yes doc sahkan ak kene BELL PALSY...dimana akn berlaku pada siapapun tp tk tau bila.....

aku attachkn penerangan sedikit demi sedikit..

Apakah punca Bells palsy?

Punca sebenar Bells palsy belum diketahui sehingga sekarang. Bagaimanapun, hasil kajian sekumpulan penyelidik dan pakar perubatan Jepun mendapati penyakit ini berpunca daripada virus herpes simplex.

Berdasarkan teori mereka, virus itu yang juga punca penyakit kayap dan cengkering (chicken pox), hidup di dalam saraf ganglion sama ada di sebelah kiri atau kanan telinga seseorang.


Simptom atau gejala Bells palsy:
  • Muka menjadi senget.
  • Mata dan kening mereka kelihatan terjatuh atau condong ke bawah.
  • Tiada air mata pada bahagian wajah yang diserang Bells palsy.
  • Garisan pada pipi akan jatuh.
  • Sukar mengawal pengeluaran air liur.
  • Kesan telinga berdesing atau berdengung yang dikenali sebagai tinnitus.
  • Bahagian depan lidah terasa kebas.
  • Sukar meniup dan menghembus.
  • Sakit telinga atau ada inflamasi (keradangan) di dalam telinga.


    Apakah pemeriksaan yang perlu dilakukan?

    1. Mata

    Doktor akan memeriksa mata pesakit. Pesakit diminta memejamkan mata dan doktor akan membuka mata itu. Jika mata pesakit senang dibuka dan bebola mata mereka ternaik, ia menunjukkan mereka mengalami Bell’s palsy.


    2. Lidah

    Doktor akan meminta pesakit menentukan makanan yang diambil itu masin, masam ataupun manis. Deria rasa pesakit terjejas akibat penyakit itu.


    3. Mulut

    Apabila disuruh bersiul, mereka tidak mampu melakukannya.


    Apakah rawatan Bells palsy?

    Bells palsy boleh dibahagikan kepada lima peringkat, iaitu daripada kritikal atau teruk hingga paling ringan.

    Jika pesakit mengalami Bells palsy kritikal, mereka perlu diberikan rawatan segera sejurus tiba di hospital. Jika kerosakan itu dibiarkan hingga melebihi lima hari, ia sukar dipulihkan sepenuhnya.

    Pesakit Bells palsy yang teruk akan mengalami kesukaran untuk menutup mata dan doktor akan memberikan ubat titis air mata tiruan untuk memastikan mata pesakit sentiasa lembap dan membekalkan bahan penutup mata untuk memastikan mata pesakit, ketika tidur, tidak dimasuki serangga yang boleh menyebabkan infeksi.

    Berdasarkan kajian, kira-kira 90 peratus pesakit pulih sepenuhnya selepas menerima rawatan ubat-ubatan seperti steroid dan anti virus yang dikenali sebagai Acyclovir dalam tempoh satu hingga empat minggu.

    Namun begitu, kira-kira 70 peratus pesakit Bells palsy boleh pulih sepenuhnya tanpa sebarang rawatan khusus. Pesakit Bell’s palsy juga akan dinasihatkan supaya menjalani rawatan fisioterapi di hospital.

    Menerusi rawatan fisioterapi, muka pesakit akan dirangsang dengan bahan yang menggunakan kuasa elektrik. Selain itu, ahli fisioterapi akan meminta pesakit melakukan senaman wajah setiap hari sebagai salah satu usaha merangsang saraf muka mereka.

    Bagaimanapun, kira-kira 15 peratus pesakit akan kekal dengan keadaan wajah yang senget biarpun sudah dirawat. 

    Lazimnya, mereka ini lewat mendapatkan rawatan dan mengalami Bells palsy yang serius.

    Oleh kerana kerosakan itu membabitkan muka, pesakit selalunya tidak puas hati dengan perubahan pada wajah mereka dan tidak kurang juga yang mahu melakukan rawatan pembedahan kosmetik.


    Mungkinkah Bells palsy dialami lebih daripada sekali?

    Pesakit boleh mengalami penyakit itu lebih daripada sekali tetapi ia amat jarang berlaku dan tidak sampai satu peratus.


    Adakah Bells palsy memberi kesan terhadap otak dan tubuh badan?

    Tidak, kerana ia cuma kerosakan saraf muka.


    Apakah rawatan untuk Bells palsy?
    Biasanya pesakit akan dibekalkan ubat steroid untuk tempoh satu hingga dua minggu.Perlindungan mata  , Pembedahan





  • Alhamdullilah tatkala berjauhan dengan family En tunang sangat membantu, thank you B.... " walau apapu terjadi dekat ayang, b akan sentiasa dengan ayang sebb ayang adalah muslimiye yg b sayang "" sgt terharu...sobsob...thank you b...... b kate " ini mungkin ujian bg kita yg bertunang, nk tgk kesetiaan kita pada pasangan "

  • saya akan kuatkan semangat...my family tak tau lg pasal ini.. so diamkan jerlah dulu,,nnti risau plak dieorg....kan...keyhlah nk balek..wink...senyum,,,
  • 6 comments:

    1. Hi..awak..kes awk ni same with me ler..sedihkan..sy bru je kena wktu puasa pertama hr tu..buka2 je terus xdpt minum air dgn sempurna..tp sblm tu sy mmg hilang deria rsa..sy mmg da tau yg sy dah terkena sekali lg bell palsy sbb sebelum ni 6 taun yg lepas sy pun pernh kena..cuma kali ni sy lebih berhati2 dn mendptkn rwtn doktor sbb sblm ni sy tak tau pun apa tu bell palsy..so biarkan je la pnykt tu sembuh sendiri cuma amik msa berbulan2..now dtg lg..sy redha..cuma fikir. mcm mna raya nnti...:'(

      ReplyDelete
    2. saya baru disahkan mengidap BP 2 bulan lepas. ada apa2 nasihat atau tips tak ? pls share

      ReplyDelete
    3. senang jer,,,make sure jgn tensen,,,pastikan buat senaman muka...insyaallah keadaan bertambah pulih.

      ReplyDelete
    4. Azrina : jgn tensen2 keyh..sebb bila kite tensen BP neyh akan dtg..lagi2 kite yg ade history BP neyh..lbh berhati2..buat senaman muke,,,dh kene make sure g jmpe doc...jgn lengahkan,,,,keyh,,wink

      ReplyDelete
    5. orang sekeliling saya pun ada yang alami bell palsy...
      rata2 yg kena masih muda & amalkan hidup yg sihat....
      memang risau sungguh rasanya...

      Bell Palsy: Strok Di Bahagian Muka Yang Siapa-Siapa Pun Boleh Kena. Wajib Ambil Tahu! | Diari Mama

      ReplyDelete
    6. Macam akak berape bulan baik bell palsy tuh? Saya baru kena beberape hari ni? Tak sempat pergi ke doktor lagi sebab nak final esok. Tapi saya sentiasa buat urutan muka tuh and exercise. And tuam guna air panas.

      ReplyDelete