Wednesday, October 16, 2013

Lamernyer Tak MengUpdate


30/06/2013

Termeterainya menjadi tunangan orang,,,wink,,

Tak Disangka Perkenalan yg tak dirancang....alhamdullilah kini kami menjadi tunangan...tapi itu tk beerti mmberi tiket untuk kami.. hee...perancangan mungkin setahun kami akan disatukan,,,diharap semua berjalan dengan lancar....
gambar.....wah terlupa bawak hard disk,,esk2 sy letak,,,huhu








Raya Ketiga Dirumah Bakal Mertua....

Perjalanan yang panjang menaiki KTM menuju ke parit buntar..yer tempat my en tunang di besarkan...berkenalan dengan bakal mertua dengan lebuh dekat...seronok...huhu..first2 mmg lah segan kan..tapi dah beberapa hari bersama mereka..seperti dirumah sendiri..hee...insyaallah untuk mnjadi bakal menantu mereka tak lama lgi..disini dapat melihat en tunang punye karakter dirumah,,, mama ayah en tunang tersangat lah baik..adik2 en tunang pn amatlah sporting...tk rase segan dah..dapat tgk gmbr2 lame en tunang...dr kecik sampai besar.Comel,,hee...


cerita yang singkat tapi mmberi gambaran yang bermakna buat caye,,,wink,,





Thursday, July 11, 2013

bELL pALSY !!! Argh,,,,tension!!!.

sgt tensen bila doc sahkan ak terkena Bell Palsy...

Yes bell palsy adalah sejenis sindrom dimana muka kita akn menjadi senget sebelah...

ak bangun pagi ..... pakai lips gloss ..aik nape mcm susah nak kepam bibir neyh...selalu kan klu pakai lips ke mesti kita akn kepam bibir konon2 lipstik yg kita pakai akan sebati...tp mmg pelik pagi tuh...tbe2 mcm susah....tgk cermin cakap2 tibe2 tgk cara ak cakap pn pelik... 
pas tuh tgk mata kanan berair klu kene angin ke lampu terang ker...msti berair.....ish2 pelik2...
kt opis ak tgk cermin byk kali,,,yer ak rase muka ak jdi pelik ...... tanyer sume org , sume kate ok...tp ak rase tk ok..sebb ak ckp pn mcm tk jelas...mcm susah nk sebut perkataan....hermm

Ya Allah sekiranya ini dugaan ko berikan pada ku, Aku terima dengan redha..ak tahu Kau menyanyangi aku...ak terima ujianMu dengan redha...

semasa berbuka pn terasa pelik.....minum air nk sedut pn mcm payah...ak minumn makan mcm pelik sikit...
aku rase mmg ade tk kene...ak pn pergi jumpa doc..yes doc sahkan ak kene BELL PALSY...dimana akn berlaku pada siapapun tp tk tau bila.....

aku attachkn penerangan sedikit demi sedikit..

Apakah punca Bells palsy?

Punca sebenar Bells palsy belum diketahui sehingga sekarang. Bagaimanapun, hasil kajian sekumpulan penyelidik dan pakar perubatan Jepun mendapati penyakit ini berpunca daripada virus herpes simplex.

Berdasarkan teori mereka, virus itu yang juga punca penyakit kayap dan cengkering (chicken pox), hidup di dalam saraf ganglion sama ada di sebelah kiri atau kanan telinga seseorang.


Simptom atau gejala Bells palsy:
  • Muka menjadi senget.
  • Mata dan kening mereka kelihatan terjatuh atau condong ke bawah.
  • Tiada air mata pada bahagian wajah yang diserang Bells palsy.
  • Garisan pada pipi akan jatuh.
  • Sukar mengawal pengeluaran air liur.
  • Kesan telinga berdesing atau berdengung yang dikenali sebagai tinnitus.
  • Bahagian depan lidah terasa kebas.
  • Sukar meniup dan menghembus.
  • Sakit telinga atau ada inflamasi (keradangan) di dalam telinga.


    Apakah pemeriksaan yang perlu dilakukan?

    1. Mata

    Doktor akan memeriksa mata pesakit. Pesakit diminta memejamkan mata dan doktor akan membuka mata itu. Jika mata pesakit senang dibuka dan bebola mata mereka ternaik, ia menunjukkan mereka mengalami Bell’s palsy.


    2. Lidah

    Doktor akan meminta pesakit menentukan makanan yang diambil itu masin, masam ataupun manis. Deria rasa pesakit terjejas akibat penyakit itu.


    3. Mulut

    Apabila disuruh bersiul, mereka tidak mampu melakukannya.


    Apakah rawatan Bells palsy?

    Bells palsy boleh dibahagikan kepada lima peringkat, iaitu daripada kritikal atau teruk hingga paling ringan.

    Jika pesakit mengalami Bells palsy kritikal, mereka perlu diberikan rawatan segera sejurus tiba di hospital. Jika kerosakan itu dibiarkan hingga melebihi lima hari, ia sukar dipulihkan sepenuhnya.

    Pesakit Bells palsy yang teruk akan mengalami kesukaran untuk menutup mata dan doktor akan memberikan ubat titis air mata tiruan untuk memastikan mata pesakit sentiasa lembap dan membekalkan bahan penutup mata untuk memastikan mata pesakit, ketika tidur, tidak dimasuki serangga yang boleh menyebabkan infeksi.

    Berdasarkan kajian, kira-kira 90 peratus pesakit pulih sepenuhnya selepas menerima rawatan ubat-ubatan seperti steroid dan anti virus yang dikenali sebagai Acyclovir dalam tempoh satu hingga empat minggu.

    Namun begitu, kira-kira 70 peratus pesakit Bells palsy boleh pulih sepenuhnya tanpa sebarang rawatan khusus. Pesakit Bell’s palsy juga akan dinasihatkan supaya menjalani rawatan fisioterapi di hospital.

    Menerusi rawatan fisioterapi, muka pesakit akan dirangsang dengan bahan yang menggunakan kuasa elektrik. Selain itu, ahli fisioterapi akan meminta pesakit melakukan senaman wajah setiap hari sebagai salah satu usaha merangsang saraf muka mereka.

    Bagaimanapun, kira-kira 15 peratus pesakit akan kekal dengan keadaan wajah yang senget biarpun sudah dirawat. 

    Lazimnya, mereka ini lewat mendapatkan rawatan dan mengalami Bells palsy yang serius.

    Oleh kerana kerosakan itu membabitkan muka, pesakit selalunya tidak puas hati dengan perubahan pada wajah mereka dan tidak kurang juga yang mahu melakukan rawatan pembedahan kosmetik.


    Mungkinkah Bells palsy dialami lebih daripada sekali?

    Pesakit boleh mengalami penyakit itu lebih daripada sekali tetapi ia amat jarang berlaku dan tidak sampai satu peratus.


    Adakah Bells palsy memberi kesan terhadap otak dan tubuh badan?

    Tidak, kerana ia cuma kerosakan saraf muka.


    Apakah rawatan untuk Bells palsy?
    Biasanya pesakit akan dibekalkan ubat steroid untuk tempoh satu hingga dua minggu.Perlindungan mata  , Pembedahan





  • Alhamdullilah tatkala berjauhan dengan family En tunang sangat membantu, thank you B.... " walau apapu terjadi dekat ayang, b akan sentiasa dengan ayang sebb ayang adalah muslimiye yg b sayang "" sgt terharu...sobsob...thank you b...... b kate " ini mungkin ujian bg kita yg bertunang, nk tgk kesetiaan kita pada pasangan "

  • saya akan kuatkan semangat...my family tak tau lg pasal ini.. so diamkan jerlah dulu,,nnti risau plak dieorg....kan...keyhlah nk balek..wink...senyum,,,
  • Friday, April 19, 2013

    secalit kenangan

    me and my sis,..yuliana bt marsum..
    teringat tyme kami kecik2 ...kalau gaduh mesti tarik2 rambut..ntah pape kan...
    pastuh baik balek,....klu belajr same...ak selalu mrh2 dier.,.pastuh dier msti masuk bilik marah2.....
    hahha,,,yes i am...seorg kakak yg garang bila mengajar adik2 nyer....
    adek ak sorg neyh suke merajuk....tp lepas kawin ade perubahan semakin matang...tp bab shopping tk berubah...hahahah...

    tapi sekarang masing2 dah dewasa,..my sis dah berkahwin dan baru sahaja melahirkan baby yg sgt kiut miut....NURARINA DAMIA...yes hasil dari gabungan my mom n me....yuli n husband cari maksud,,,.

    inilah dier Nur Arina Damia Bt Rizwan..

    yes caye dah jadi mak long....heee...tp gmbr tk sempat berposing wif Damia.....ini yg semangat nak balek tiap minggu..demi damia tk kesahlah....

    <<<tk sabar nk ade baby jugak...wink...En hubby,,,,,,,,,,,,,>>>
    waiting my E-Day....hee....>>> wink....



    Thursday, March 7, 2013

    Pejam Celik dah 4 bulan~~~

    Assalamualikum cik Die,

    Tempat : Bilik, Rumah Sewa
    yg Belakang tuh: Name Dier BIbi

    4 Bulan berlalu.........................
    pejam celik dh 4 bulan ak kerja kt tmpt kerja baru ak neyh.....
    byk pengalaman ak dapat
    tapi ak tk rase kerja ak neyh related dengan ape yg ak belajar dulu,,
    still seorg engineer tapi bukan electrical engineer.. Quality Engineer itu jwtan aku,..gaji cukup2 makan.....
    aaaah tak kesahlah yg penting halal,,,tp jika ada peluang ak masih mnyampan cita2 untuk masuk dlm bidang yg septtnyer.. bagi ak bekerja mencari pengalaman..mungkin kali ini pengalaman yg ak timba ini adalah di bahagian manufacturing.................mungkn rezeki ak disini......mgkn dengan pengalaman yg aku timba nnti dapat menjadikan ak seorg yg berwibawa dan amanah...(ceh puji diri sendiri).

    tak kesahlah ak kerja ape, yg aku tau  ak adalah seorg pekerja bukan penganggur,.....heeee


    Oppssssss April Comin, dats mean My title from 'kakak" will be changing to "mak Long" aiyak!!!! dah tua pulak rase diri ini....tp apepun aku ttp merasa dri ini mude....heee


    To my Sis: Semuga semuanya berjalan dengan lancar...baby Comin In da House,,,,,,


    June Comin.....................what da special???heeeee

    Tgggguuuuuuuuuuuuuuuuuuu........bikin gempak plak kan...excited terlebih,...siap dah take note ape yg perlu prepare....hahhahh

    To En Hubby : Gud Luck for Your Last Year,,,,,.....elllop dear, i am aredi  hold my title "engineer"...
    .hee 
    bg jeles sikit.....


    To my Self: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ excited.....................