Tuesday, January 31, 2012

AKu BuaT PeraNgai!!!ergghghkhjbj

salam Cik Die
Hye...(dengan suare yang lemah)

betul ker aku neyh suke buat perangai,,,,mcm budak2,,,nthlah,,mungkin dah ade org sayang,so ngade2 lh sikit,,,yerlah dulu2 tk de yg peduli sume kene berdikari..tp biler dah ade sumone tuh nk rase lah ngade2 sikit tp dianggap buat perangai, tak matang, dikatakan suke marah2, suke melenting dan bebal..
hermm,,,,,,,,,,,,,,,, akupn selalu pikir ye...saye memang ngade2, mcm budak2, suke buat perangai,suke marah2 dan bebal dn mcm2 lagilah,,,,,,ok,,paham dah,,

pas neyh nk berdikari balek,,,YEAy MUslimiYE awk boleyh berdikari mcm dulo2 keyh,,,jage nk ngade2 sgt,jgn nk mcm budak2,,,cube lah matang sikit,paham sikit perasaan org lain...klu berperangai camneyh orang yg dekat dgn kiter tak tahan dan lari dari kite.....blablablabla (##mendengar dengan kusyuk***)

so pasni tak nk susahkan sape2 keyh,,,,,do it yourself,,,keyh back to urself...(Okeyh Myself)

ARRRSHBADHADHAJKDHjsjhfdgfjahsfgjhasbfsajhbdskjdhak (sgt tak tau nk ckp ape, bende merepek tuh mewakili aku yg bernama MusLimiYe )

my hubby said 
"syg kalu syg rase mcm nk marah dan sgt bosan amek wudhuk key,solat ker ape ker,tp jgnn mrh2 b,cian b satu hari neyh dah lah penat,,,tp tk de ckp marh2 meninggikan sore..blablablabla"

(mendengar dengan kusyuk En HubbY mmberi nasihat)
sory dah buat my Hubby terase dgn perangai budak2 neyh
@#$%%^^*%&

tau tak aku teringin nk kol him"abg" tapi tk bleyh, sebb my hubby kate after married baru bleyh panggil baru spesel...hehhee,,,
but my hubby very understanding me...tenkz my luve,,

"To love is to suffer. To avoid suffering one must not love. But then one suffers from not loving. Therefore to love is to suffer, not to love is to suffer. To suffer is to suffer. To be happy is to love. To be happy then is to suffer. But suffering makes one unhappy. Therefore, to be unhappy one must love, or love to suffer, or suffer from too much happiness. I hope you're getting this down."















Sunday, January 29, 2012

yAhoo!!,,got MY Rose and Ustaz Azhar Idrus

salam Cik Die,,,,,
malam yang semakin kelam,,,aku masih disini ingit mencoret isi hati ku,,,
ada kabar yang ingin ku sampaikan, barangkali kabar yg menggembirakan atau menyedihkan,,menggembirakn adalah,,,AKU DAPAT BUNGA,,,,,haha,
wah excited nk cerita,ini first tyme ade org bagi bunge,,org tuh En Abg aka Ashraf Amin yang semakin chumel....hehhehe


ROSEs (Sabtu 845pm)
gembira sgt,,,tenkz En Abg,,,,,,gembira plus seronok sebb dpt jumpa balek setelah seminggu berjauhan,,,


muke yg malas nk senyum,,,,siyes mcm model,,,hahah,,pasan nyer Dier,,

inilah flower yang ak perkatakan tadi,,,,akhirnyer ade jugak yang sudi memberi bunga ini,,,,
tenkz syg,,

view dr dekat,,,,,,mudd,,,,<<EPPY>>

untuk mengekalkan dier sentiasa kembang,,,,,,letak dlm botol air,,,
walaupn dier layu satu hari nanti, pada diri ini ia tetap segar,,,,,,




USTAZ AZHAR IDRUS (Ahad 800pm)

hehe,,,diri ini terasa usia semakin meningkat...peluang yang diberi Ilahi, aku gunakan dengan mencari ketenangan dalam pencarian ini,,akhirnya diberi peluang untuk mendengar ceramah tazkirah dr ustaz azhar idrus yang disampaikan di masjid shah alam,,,alhamdullilah sambutan yang diberikan oleh jemaah sgt memuaskan, jemaah yang hadir seramai hampir 30ribu org..tidak dinafikan mmg ramai...alangkah indah lagi kalu subuh itu seramai ini,,,,

<<pic tk de , yelah kusyuk dengar cermah>>hehe,,,,

**esk ade test ES lalallala,,tk tau nk bace ape***

sekian coretan yang tak seberapa..


TUan pUnye Belog Ini,,,agak menggedikkan,,hahha,,
*cantek gak ak tangkap ini pic**
wink,,,selamat Pagi,,

**mmudddd kene stdy utk esk pagi***
allalalal



Wednesday, January 25, 2012

EKspErisi CintA...

Eksperisi Cinta...


> Cinta Kepada ALLAh yang Maha Pencipta itu semestinya yang utama...Dia Yang Maha PEncipta dan Maha Mengasihani......kepadaNYA kita meminta dan memohon keredaanNYA.
>Cinta Kepada Nabi dan Rasul

Cinta Kepada Allah Dan Rasul

Mahabbah dalam ertikata yang sebenarnya ialah kasih dan sayang di antara satu dengan lain semata-mata kerana Allah swt. Ini adalah sepertimana firman Allah swt dalam hadis Qudsi yang bermaksud:-

“Mahabbah itu wajib bagi mereka yang berkasih sayang di antara satu dengan lain keranaKu, pada jalanKu, dan orang yang menziarahi pada jalanKu dan mereka yang berkorban keranaKu, maka mereka-mereka inilah yang Aku kasih.”

Dalam satu riwayat lain pula Rasulullah saw pernah bersabda: “Ada di kalangan hamba, mereka ini bukan Nabi-Nabi, bukan pula golongan mati syahid, tetapi mereka ini disukai oleh para syuhada dan Nabi-Nabi. Mereka ini tinggi kedudukannya di sisi Allah swt.

Lantaran itu di kalangan sahabat-sahabat ada yang bertanya:
“Ya Rasulullah, siapakah mereka itu?
Maka jawab Rasulullah:-

“Mereka itu satu kaum yang berkasih sayang kerana Allah swt. Mereka melaksanakan perintah Allah swt. Mereka itu tidak ada sangkutan adik-beradik atau saudara mara. Dan bukan pula kerana harta, mereka berkasih sayang.”

Jadi dari riwayat di atas, dapatlah kita fahamkan tentang betapa pentingnya kita berkasih sayang di antara satu dengan lain tidak kerana yang lain tetapi adalah kerana Allah swt semata-mata. Inilah apa yang dikatakan kasih sayang yang hakiki yang merupakan ciri yang penting bagi membentuk masyarakat Islam.



> Cinta Sesama manuSia ade 3 kategori:
                 *cinta pada ibu dan ayah dan family (bapak Marsum, Ibu Nasiyah, mdm    
                   Yuliana dan dak Kecik Muhammad Soleh)
                 * cinta pada kekasih hati (Encik Abg AShraf AmiN)


* cinta pada ibu dan ayah dan family.......
aku menyayangi my family,luve my family,,,,mereka saja tempat ak mengadu,,,ingat tyme kecik2 dulu, nk gie mane2 pn mesti bapak antar,,,tk leyh gie sendiri,,naik motor pn bapak akn follow dari belakang,sampailah kedestinasi,,,,,hehe,,,,,


*cinta kepada sesama manusia (especially Encik abg Ashraf AmiN)


                          Every time I think about you,
                               I'm reminded of the reasons
                                    why I love you from the depth
                                       of my heart and soul.
                          And I wonder what I'd
                                do without you,
                                    without your healing smile,
                                       your words of faith,
                          the caring me,
                                    lifting me
                              just when I need it most.
                              Without you,
                              what would I have?
                              What would I be?
                                     I can't imagine existing in
                                          a world where someone doesn't
                                          love me the way you do.
                                          You're the only one who ever
                                          understood me and accepted me
                                          for who I am.
                                          And I think you're nothing short
                                          of amazing.
                                          Your love always has been
                                          and always will be,
                                          life's greatest gift to me!





ISI hATI KU,,,,,

hahha,,,salam,,,,excitedkan,,,,nk citer isi hati ku,,,padahal tk de pun,,,malam2 neyh ak nk berkarya sikit,,,,yerlah wujudnyer ini blogpn tuk mengisi masa lapang dengan berkarya ..menulis di blog,,,manelah tau ak tukar bidang jadi penulis,,,,huhu,,penulis....****novel, surat kabar, majalah**menarik,,,,,org kater keje editor,,,,wahhhhh,,,,

actually mnggu neyh mud raye cine,,,,mnggu neyh jugak tarikh weeding adek ak ditetapkan bulan 6,.....huhu,,setelah tahu tarikh,,ape lgi kelam kabut lah,,ade jer tk kene,,,ade jer tk cukup,,,,,,,nk beli itulah inilah,,,aku pulak yg bz,,,,,hahha,,,,beselah first weeding kt rumah kan,,,ade jerk yg tk kene,,,ade jer yg serba kurang,,,everything kene follow mngikut perancangan,,,,,,,,
aku??aku masih disini, bergelar single mingle dan boleyh dah tuk bernikah,,tapi mase aku tk mengizinkan mngkn beri peluang pada adik ak tuk mulakan dulu..jodoh tk kemana, dan ak berharap menjadi seorg isteri pada seorg jejaka yang boleh menjaga aku.

****encik ashraf amin,i hope be ur partner in ur life..**
ceh konon2 jiwang lah tuh,haha,,geli sape yg mmbace,,peduli ape aku,,,haha

hah citer sikit ujung minggu neyh,,my fwenz nk kawen dah,,,so excited nk pegi,,,almaklumlah ak neyh super duper bz konon,,maklumlah student,,paham jerklah.(padahal ak segan nk g weeding neyh,lgipon keadaan ak tk mngizinkan..** no transport,no money.**hahha...pape ak doakan yg terbaik utk kawn2 yg telah menjalankan tggjwab sebagai wife/hsband....yg penting kene bertolak ansur, ececeh2 ak neyh pandai jerk,,

ak neyh act baru lepas buat blogwalking,sume blog ak terjah,,sememangya ak ini suke walking blog org, so sape yg ak walking n say hye tuh,terima sye yg baru saje berjinak2 dlm berbelog neyh.maklumlah org baru kan.tp ak mmg suke jalan2 kt blog org n blogshop,beli baju ,beli shawl cantek2,,dan mcm2 lah,,byk input jjugak ak dpt,,tp bila sehari tk blogwalking rase mcm tk sempurna.rase mcm walking kat shopping complex *padahal walking ats tilam 0r meja stdy**

****mane cik abg neyh , kate nk koll**sigh**lamer neyh tggu**
muke dh tensen,...


.........tiada kata.......


keyhlh,,,,ak terpkse mngundurkn diri, cik abg dah kolll..*tgh berckp dgn my hubby*..

Sunday, January 15, 2012

tips TEmuduga or Interview




kadang2 kita pergi temuduga dgn perasaan berdebar2 tk de preparation,,,dn mcm2 agi,,,,
so sekrang neyh lagilah banyak betul interview yg perlukan communication skill yg bagus,,,,





Tips temuduga yang berikut boleh membantu. tips temuduga 1
Perkara yang perlu anda tahu:
  • Hampir semua temuduga untuk sektor swasta di Malaysia dijalankan dalam Bahasa Inggeris, bukan Bahasa Melayu. Anda tak perlu menggunakan slang mat saleh semata - mata hendak menarik perhatian. Kekalkan gaya percakapan yang biasa. You do not have to speak the Queen's English to get a job.
     
  • Gunakan bahasa yang sama dengan penemuduga. Kalau penemuduga berbahasa Melayu, jangan nak tunjuk pandai dengan menjawab dalam Bahasa Inggeris, dan sebaliknya. Begitu juga dengan dengan penggunaan bahasa yang konsisten. Jangan kejap Bahasa Melayu kejap Bahasa Inggeris. Kalah rojak Singapore (macam website ni. keh.. keh.. keh).
     
  • Samada untuk penulisan resume atau semasa temuduga, pastikan bahawa Bahasa Inggeris yang anda gunakan adalah ditahap yang boleh diterima (acceptable level). Sekiranya Bahasa Inggeris anda tidak berapa lancar, berlatih dari sekarang. Anda boleh :

    1. Menonton filem Inggeris (dengan nawaitu nak belajar bahasa Inggeris la)

    2. Membaca secara lantang artikel dalam Bahasa Inggeris setiap hari untuk membantu kelancaran sebutan. Pilihlah artikel yang menarik minat anda seperti gosip, sukan, hiburan dan sebagainya supaya anda lebih menumpukan perhatian. Janganlah baca majalah Playboy plak. Menambah dosa je.
    3. Berlatih bertutur dalam Bahasa Inggeris setiap kali ada kesempatan. Jangan hiraukan kalau rakan - rakan mengejek. Jangan hiraukan jika orang kata anda nak menunjuk - nunjuk. Bukan mereka yang menjaga periuk nasi anda.
     
  • Temuduga adalah masa untuk menampilkan diri anda dan mencungkil dengan lebih lanjut tentang syarikat dan kerja yang anda pohon. Ini juga adalah masa untuk majikan untuk menilai anda dan kesuaian anda untuk jawatan tersebut. Be yourself. Tak payah berlagak macho (lelaki) atau beraksi manja (perempuan). Atau sebaliknya. kuang kuang kuang…
     
  • Bayangkan diri anda sebagai seorang tetamu. Tunggu sehingga penemuduga menghulurkan tangan untuk berjabat. Tunggu sehingga anda disuruh duduk.
     
  • Dengar dengan teliti kepada penemuduga. Mudah untuk anda menjawab soalannya kelak. Jangan pulak biarkan fikiran anda menerawang jauh sampai ke Akademi Fantasia.
     
  • Jangan cakap berterabur. Susun ayat anda. Sebut dengan jelas. Penemuduga hendak melihat kebolehan anda untuk mempersembahkan diri serta idea anda dengan baik. Kajian menunjukkan bahawa pembaca Al-Qur'an mempunyai sebutan yang jelas dan intonasi yang baik. Tu la... Al-Qur'an malas nak sentuh. Berabuk kat dalam lemari.
     
  • Semasa persediaan untuk temuduga, pastikan anda ada membuat homework tentang jenis soalan temuduga yang mungkin dikemukakan. Ala... macam buat homework masa nak nikah dulu. Beriya - iya hafal rukun islam, rukun nikah, mandi wajib…
     
  • Cara anda menjawab soalan akan menunjukkan kebolehan anda untuk berkomunikasi dengan baik. Hadkan kepada menjawab soalan yang ditanya sahaja, supaya anda tidakoff-topic.
     
  • Bersedia untuk menerangkan bagaimana anda menangani sesuatu situasi atau masalah yang mungkin anda hadapi semasa bertugas.
     
  • Jangan bertanya pasal gaji (basic salary) sehingga penemuduga berbuat demikian.
     
  • Jangan mengulangi soalan yang telah pun terjawab semasa temuduga.

CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

DAy 5: A photo of You Making a Funnnny Face


funnny face....

CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

Day 4 : A photo that makes you happy


lawak giler tgk pic neyh,,,\eeppppy tgk pic neyh,,

Thursday, January 12, 2012

CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

DAY 3: A Photo Of sOmeone You LoVE



dis MY Family soMeone i Love



ChenTa saYe


CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

dAy 2 : A Photo of Yourself a year Ago




setahun yg lepas,,,,,,

Tuesday, January 10, 2012

CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

dAY 1: yOUR Facebook Profile Photo


day 1 : Facebook Profile Photo

CAbaRan>>!!!

ellop dear,,,,,
CabarAN!!>>hehe..ape  yang dimaksudkan dengan cabaran yang mus katerkn neyh,,,,,hehe
b4 dis ade buat,,,tapi tergendala tgh jalan,,,now nk start balek,,,,,antara cabaran-cabaran yg bakal dipilih dna dibuat...antaranya :
actually mus amek kt belog page cik FYNa neyh,,,name pemilik cik fyna mmg best lah blog dier,,,selalu follow blog dier,,,,sume ade,,,kecantikan, resepi,tutorial dn macm2 ado....hehhe,,,,so sape yg ingin tahu siapa cik FYnA ini ,,jom2 kita terjah  page dier,,,












ini antara cabaran dier,,,,,hermm mane satu eyh,,,,nantikan next entry mus akn buat,,,
tenkiu pada cik FYna yg mmberi ilham tuk mengupdated dan mmberi idea untk memperbanyakka lagi isi belog ini,,,


Monday, January 9, 2012

Memories With my cLassmate 2008-2010


Pemilik ini belog,....

salam cik Die,,,,,
so entry kali neyh, caye pemilik ini blog yg tk berapa cute neyh ingin bercerita....malam neyh penuh dgn ilham nk dicoretkan,,,,so mlm neyh nk cakap pasal my classmate degree electrical in my UNivercity......in 3 years we study together and everyone finish da stdy n worked,,,,no tyme tuk jumpa semula,,,ade dah keje,,,,mungkin kami akan berjumpa time convocation nanti,,,,,,,,

okeyh untuk tidak bercerita lebih panjang lebar,,,,meyh ak perkenalkan my fwenz.........missh u all,














akhirnyer inilah dier tuan tanah...


muke sengal giler kan,,,hehe

so kawan2 caye sume baik2,,,sporting giler,,,,ajak kuar ramai2 sepakat jer,,,
so pas neyh tk de geng dh tk U neyh,,,sume dh tk de,,,,,kawn ngn junior plak,,,
alamk sy sgt sombong ngn junior ade org kater lah,,,,,,,,sombongkan saye,,,,,
nak tau sape yg ckp mcm tuh,,,,,

ini lah dier tuan badan yg selalu mengata sy mcm tuh,,,,,,
my luve,,,nth turun dr mane,tau2 depan mata,,gaye macho giler like ronaldo,,,opps nnti dier perasan,,,
mintak2 dier tk bace entry neyh,,,,,,,

okeyhlah,,,dadidu,,

*next entry,,,,,,,,


Tuesday, January 3, 2012

Minggu yang Sangat Membohsankan...tapi...

setiap minggu amat memboringkan,,mane tidaknya kelas ari isnin ngn rabu,,,,,ari lain melopong.....naseb bek ade ternet neyh,,,,,huhu,,,n cik DIe,,,,if tak lgi melopong lah ak,,,tapi,,,,,mnggu yg membosankan ini ditemani oleh my Lover and my frenz,,,,,heheh,,,lagi bape bulan lgi my sis akan diijab kabul,,,sepilah ak keseorangan,,,,,nnti rindulah ,,,,,raye tahun neyh mesti tak sama mcm dulu2,,,sorang dh tak de,,,,,,maklumlah dh bersuami mestilah beraya ngn family baru,,







antara citer miter ak n my sis,,,wlaupn asek gaduh2 jerk,,,tapi we still 2gther.....