Friday, December 28, 2012

bekerja dengan Seikhlas Hati

salam ...... to my Cik Die,,
hee...

yer mengikut status semua pekerja di malaysia,,,adakah anda bekerja dengan hati yg ikhlas,,,atau bekerja dengan hati yg tk rela tp sebb nk dpt income sahaja....atau adakah mmg itu lumrah hidup perlu bekerja klau tak kerja tk leyh hidup....

hurmmm banyak yg perlu kita ungkaikan dengan kata2,,,,,maksud bekerja dengan hati yg ikhlas,,,,,,hasil yg kita dpt juga akn berkat,,,..dn dipermudahkan setiap pekerjaan,,,,amin...

itu masing2 persepsi...bg caye plak..
bekerja kene dengan ikhlas,,sebb tanpa keikhlasan kita takkn dpt buat kerja atau siapkan mengikutkan due date atau mengikut kehendak bos,,,
so kene kerja dengan hati ikhlas tanpa marah2 atau sakit hati..kene sentiasa ready dengan cabaran....so bila kita dpt sesuatu yg boleyh dianngap cabaran, kita akan hadapi dengan senyuman..sebb ape sebb kita ikhlas bekerja,,
perasan tak kalu kita kerja tk ikhlas kerja msti tk siap...kan?
itu aku rase lah.....sebb bile buat kerja rase marah ataupn tk ikhlas mesti kerja tk siap.....heee

*japp ape yg ak mmbebel neyh...kurang pasti...


**sebenarnya tggu officemate nk g makan...wink..

itu sahaja omelan aku pda ptg neyh,,,,wink,,da,,

Monday, November 12, 2012

AlRedi Moved to Klang~~~wink

assalamualaikum...

heppiy deepavali kepada kawan2 yg menganut agama hindu,,,
dan selamat awal muharram yg akan kunjung tiba kepada kawan2 yg beragama islam,,,,

selamat keseorangn daku di sini,,,,heee

minggu pertama jauh dr family ......masuk mnggu kedua.....
so nape aku berada jauh dr family,,,,
yap bcz tanggungjawab sebagai seorg pekerja yg berdedikasi,,,

alhamdullilah akhirnya penantian untuk bekerja dalam sektor industri tercpaai sudah,,,
sekarang ak bergelar sebagai jurutera elektronik..yang akan siap sedia berhadapan dengan masalah,,,
masalah akan kunjung tiba pada bila2 masa sahaja,,,,yuhuuuuu,,...

tengs to my Hubby, sbb dier yg menghantar application job tuk saye,,,tersangkut ,,,,,,,dia seorg yg sgt menyayangi saye,,,,wink,,,mungkin tanpa usaha die juga aku masih ditakuk lama,,,,tengs hubby sebb tukar my rent room yg sgt tk chantik kepada tersangat chantik,,,,wink

tengs to my Dear sister Anis sbb bg hadiah yg sgt besh dn diperlukan sgt2.......same yg mcm akk pikirkan,.,,,gud luck dear,,,i knoe u r smart gurlz....wink

dan juga pada seluruh family sy yg sentiasa ada beri sokongan pada mus...nantikan kemunculan mus bersama   tetttttttt.............hehhehe

heee,,,

yg penting sabtu ahd neyh aku kan pulang ke kg halaman..
*ala bukan jauh sgt pn gombak jerk,,,
tak kesahlah, bg ak jauh sgt tuh,,,,,sampai 3 tol..mcm balek kmpung.,..org balek kg jauh2 pn tk delah 3 tol sgt,,,hehee,,,







salam kerinduan untuk my family
salam kerinduan untuk sidia 398km ......

Saturday, September 1, 2012

Salam Eidulfitri ....

assalamualaikum...
belum terlambat rasenyer nk mengucapkan selamat ahri raya maaf zahir batin  kepada semua yg mngenali diri ini mahupn realiti ataupn didalam alam maya ini..

cerita raya thun ini..begitu bermakna sebb kami berhari raya dah tambah seorg dlm family list...husband adek n becoming baby,,,,tak sabr nk tggu first baby in my family,,,yesss family en Marsum n Pn Nasiyah,,, Yuhuu im becoming Mak Long...hee...mcm tua plak rasenyer panggil mak long kan,,,,panggil kak long pn buhleyh,....

But my turn????kapan,,,bila,,,when....hermm soklan yg bakal ak terima kalau g kenduri kawen ke open house ker,,,,hehe,,,jawapn ku hanya satu,,,JOdoh ku belum tiba,,,Ak percaya Allah sudah tetapkan percaturan hidupku,,,bila dan kapan,,,hanya Dia yg tahu,,,dn aku yakin apa yg telah ditetapkn untuk ku,,,,Masa menentukan segalanya,,,,buat sementara ini aku memfokuskan diri pada kerjaya dulu,,,,mencari sebaik mungkin kerjaya yg boleyh menajmin masa depan ku n family ku n becoming family,,,

iye mmg diakui wang bukan segalnya, tapi untuk menjamin kebahagiaan wang adalah sebahagiaan kepentingan...tapi bukan diutamakan,,sebb apa yg kita lakukan mestilah menerusi keredhaan NYa dan keizinanNYA,...dan apa yg kita lakukan mestilah niat tidak membatasi atau melebiihkan drNYA,...seperti mencari rezeki without HIM we cannot achieved our target...yupssss we need KEREDHAAN NYA.....dan apa yg kita lakukan semuanya mestilah KERanaNYA,,,

mencintai sesama insan jugak tidak buhleyh dari dr mencintaiYA,,,asbab mencintaiNYA adalah kekal....amin,,, semuga diri ini mendapat hidayah dariNYA,,.aku berharap aku adalah insan terpilih...


okeyh,,,bab beraya,,,mungkin kadang2 aku neyh terlalu bz ngn family,,smapai kawan2 ajak beraya mesti ak tk buhleyh,,,mgkn ade kawn2 terasa ngn ak,,,nk buat camane kan,,,,family first,,kadang2 ade perkara tk dpt dielakkan,,,tapi wlaaupn aku tk gie open house ker beraya ker g kenduri kawen ker, tapi aku mendoakan dari jauh untuk kebahagiaan kawan2 ,,semuga semuanya berjalan dengan lancar ..


selamat hari raya maaf zahir batin,,
*tahun nie tkde baju raye,,,,,

wink,,,,its sokeyh,,,,org lain lagilah baju tk ckup makan tk cukup..aku BERsyukur,,,

cik Muslimiye...
anak EN Marsum n Puan NAsiyah,,
becoming partner 4Eva :En Ashraf,,,
Insyaallah,,,

Saturday, August 4, 2012

RAmadhan AL- Mubarak,..

Assalamualaikum to my readers,,,,(ade ker?, ker ak jer phasan...)

rasenyer cukup lama tidak menulis di ruangan cik Die neyh,,,,rindu pulak rasenyer,..hhehe,,,
pejam celik dah bulan 8 idulfitri lebih kurang 3 minggu lagi,,,
kita asyik memikirkan idulfitri kapan tiba,, tapi ada tak kita fikir cukupkah amaln kita lakukan dibulan yg mulia ini, berganda2 kah amaln kita?? tercapaikah solat sunat terawikh cukup sebulan?? yakinkah kita puasa kita selama sebulan inipenuh dgn keberkatan?? bukan itu saje pelihara tak anggota badan kita di bulan mulia ini?? (ehem paham2 lah, mata, telinga , mulut dll)

hermmmmm..... selalunyer kalau bulan mulia ini kita sibuk kan pikir nk pakai baju warna ape??nk beli bape pasang?? nk tukar kusyen, nak tukar langsir...nk buat biskut ape....nk beli baju raye jalan2...huhuh,...banyak sungguh perancangan yg ingin dilakukan....tapi kalau ....

""mus tak pegi solat terawikh ker ??"mak bertanya
"ala ade kjee lah, malas lah,.esok kot"...iskh2 anak sapolah tuh,,,

perasan tak kalau bulan puasa jer time nak buka puasa mesti macam2 kita nk beli, nk itu nak inilah....biler tyme dh buka minum air perghhh kenyang dah..terbazirkan makanan kiter beli,,,... orang kater itu hasutan syaitan, tp bulan puasa mane ade syaiton,..tp itu dlm diri kita nafsu makan, nafsu membazir,,,,,,,,heee,,,fikir2kan,,,(kadang2 akupn mcm tuh jugak)...

so untuk bulan yg mulia ini, di galakkn menggandakan amalan ibadah kita....sebb time bulan ini lah Allah menerima segala amalan yg kita lakukan,,cuma kita saje suka melepaskan peluang keeemasan ini,,,,
(akupun selalu tak merebut peluang keemasan, Astagfirullah......)

**Daripada Anas (r.a), Katanya: Bersabda Nabi (s.a.w) : Tiada daripada seorang hamba apabila melihat ia sehari bulan Ramadan lantas dia memuji Allah  ( kerana kedatangan bulan rahmat dengan kelebihan dan keistimewaanya) kemudian dibacanya Al-Fatihah tujuh kali, melainkan diafiatkan Allah daripada sakit matanya pada bulan ini.**




**Bersabda Nabi (s.a.w) : Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadan. Pada awal malam bulan Ramadan bertiup angin di bawah Arasy bergeraklah daun kayu lemah-longlainya di dalam syurga. Terdengarlah desiran daun-daun kayu, hembusan sang bayu syurga yang teramat indahnya.Seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya lalu berdirilah di atas puncak mercu syurga itu. Lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah, kata bidadari pula: Apakah malam ini namanya? jawab Malek Ridwan (malaikat), Hai bidadari yang cantik manis, inilah malam awal Ramadhan, Lalu Allah berfirman: Hai Ramadan bukalah pintu syurga Bab AlJanan untuk orang-orang yang berpuasa daripada umat Muhammad (s.a.w). Hai Malek Ridwan tutuplah pintu neraka Al-Jahim daripada umat Muhammad (s.a.w), hai Jibrail belenggukan syaitan, lontarkannya ke dalam lautan supaya tidak membinasakan umat Muhammad akan puasanya. Maka berfirman Allah pada tiap-tiap malam Ramadan tiga kali : Adakah orang yang meminta ampun? Akan Aku ampunkan!**


aku ingin merebut keberkatan bulan ramadhan...





Tuesday, May 22, 2012

aku Menjadi seoranG Penanam anggur~!!@#$^

Assalamualaikum,,,,,


yeay ak berjaya akhirnya,,,,,belum berjayalah,,,,,ladang anggur aku tak berbuah lagi,,,,,

aku masih berstatus mencari kerja,,,, mencari kerja yang halal,,,,mungkin belum tiba masanya aku lagi untk dpaat kerja lagi,,,,


tak per yang penting ak duk umah neyh kene lah menolong2 progress untuk persiapan adek nak kawen kan,,,
aku ditugaskan untuk buat Guest Book,,,,hermmm,nantikan hasilnyer,,,ingat nak wat ala2 mcm neyh :

tunggu dan Lihat Hasil nuKilan seorg Kakak tuk weeding adek dier,,,weeding diri sendiri nanti tak taulah sempt buat ker tak,,,,,



temoknyer caye,,,,,hhehe,,,,(kepale teleng sekejap).


misi untuk mendietkan diri,,,,,,saye seorg yg dah jadi malas ntuk bersenam,,,,,,huhu,,target nk kurangkan berat badan hampeh!!...heheh

Friday, April 20, 2012

yeay! ! FINISHED already...

assalamualaikum.....

kita tak boleyh ucap assalamualaikum dengan ucapan pendek salam ye,,,tp assalam buhley,,,

Finished already??

yup my study alredi finished,,,,,so sekerang caye akan menjedi lepasan universiti seperti rakan2 lain diluar sane,,,,but am not yet because my last result still pending,,,,and now waiting my last result,,,,,hehe.hope my last result okeyh and give my cgpa increasing....hehe.

kawan ak cakap releks lah,,,jgn gopoh sgt nk cari keje,,,,,baru abes stdy releks dulu,,nnti dh start keje tk de mase nak rehat,,,,

my hubby said....its okeyh,,,am always with u,,,,dan setiap langkah menuju ke interview dier nak temankan,,,,,,tenkiu dear,,,,

ayah caye ckp takper cari slow2 yg penting keje yg kiter nk tuh sesuai dgn ape yg kita mahukan dn kalau buhley sesuai dengan kelulusan kita...

caye ckap...caye nak continue stdy,,,,buat master plak,,,n then wat phd plak,,,opppsss klu cm tuh biler nak kawen,,,aish gatai,,,hehehe,,,,buat amse neyh keje dulu cari duit,,,n then bila Allah kater ak wajib berkahwin, dan sampai jodoh kawinlah ak,,,,tk yah riso2,,,,hehehe,,,

so What a

Sunday, March 18, 2012

Tension,,,,!!!ahahhaha,,,,

hahahah,,,,,,,,,,>>>>>assalamualaikum>>>

aerhhhh my weight increasing from 55kg to 56 kg,,,,,why????
sepatutnyer decrease bukan increase,,,,,wah sgt tk puas hati,,,,,,,

so sape2 ade yg ingin mmberi tip2 kurus ,,,,sila kanlah,,,,,

>>>>>mud today:eppy..

***entry yg terhape2 today...

Thursday, March 1, 2012

am getting Better...yeaY!!

salam...
am getting better now,,,,semalm ntah mcm mane demam balek,,,ingatkan bangun pagi2 tuh dah tak demam,,,siap leyh gie bekpes,,,tengahri gie lunch teman my BF tau2 aku ditimpa kesejukan melampau ditengahri panas ak leyh rase sejuk dan menggigil,,,,tak paham...akupn tak paham..en hubby terus bawak g klinik,,,,,sebb ak rase sejuk sgt even matahari memuncak diatas kepala.....

hermmm,,,
apa kah gejala ini,,,mungkin ak kene demam denggi,,,,aish,...teruknyer pikir yg bukan,,,
doktor check2 suhu badan ak 39.6 celcius,.....gila panas,,,doktor sahkan ak kene demam panas demam virus,,,,,sudah,,,dok nk inject aku...owhhhh tidak,,,dlm kepala otak ak neyh kater kang dier kater nk cucuk ak, ak tk nak,,,,mmg betul doc nk cucuk ak,,,ak taknak,,,,nnti doc salah cucuk abeslah ak,,,,,,hahhaahahha,,,
pikir negative lagi,,,

en hubby dah membebel suh ak amek injection, tp ak pn hentak2 kaki kater tak mo,,,(poyo jerk tambah cerita)..ak tetap dnegan keputusan tp bila malm still mcm tuh lagi, baru ak g amek injection....
En hUbby menjaga aku dengan baik sekali,,,,dier akn make sure aku makan ubat..dierpn riso,,,

**soriy en HUbbu sebab menyusahkan b jage ayg eyh**tp pepun tenkiu dengan dier,,,,,,klu tk de dier yg suruh makan ubat, mesti ak tk makn ubat.....benci nak makan ubat2 neyh......

today aku rase dh sehat, tp tk mo kuar rumah,,,,takut kene mcm semlm lagi....panas2 kuar,,,aku rase mungkin badan aku tk dpt menerima perubahan cuaca yang melampau panasnyer di U ak neyh,,,,,,,hermmmm......epppy,,,,,,,

now..boleyh teruskan program diet ak,,,,untuk menurunkan berat badan dari 55 kepada 45-48....caiyuk..
setakat ini pemakan aku,,,,,,

bekpes: biase2 jerk..
tengahri: nasi sikit,,,,,kadang2 skip lunch
malam: bersup kadang2 tk makn....

*harap2 dpt turun berat badan b4 buln 4 neyh,,,,nk pakai baju kebaya..**wink**

Sunday, February 26, 2012

yeay!!kURsus KahWin

salam,,,,
kursus kawen,,,selalunyer dikaitkan dengan org yg ingin berkahwin,,,,,
tapi yg belum berkawin bley jer if nk amek,,,
caye gie ngn en HubbY,,,en huBBy dipaksa untuk  mengikut caye,,,,seronok,,,
macam2 ilmu dapat...ilmu tentang kekeluargaan lah,,,,yer mmmg penting kursus perkahwinan ini
sebb nyer,,,,,,kene pegilah,,,untuk timba pengalama,,,,




special Thank You :
My Enchik HUbby 
 Mohamed Ashraf bin Mohamed Amin
sebab sudi melayan karenah ur luve,,,


Muslimiye binti Marsum



**okeyhlah akupn nk tido,,,,wink,,,,ngntuk,,,,,

Monday, February 20, 2012

WOW!!but wow ker???

slaam,,,
yeay Wow very excited day day,,,,,,dating ngn mr hubby, yeay today en Hubby nk bwk makan kt restaurant Arab,,,,bertempat kat shah alam,,,orang kater makann dier super duper sedap lah,,,,,,
itu dier ResTauraNt Zam Zam,,,,,,hermmmmm,,,,
meyh kita view sikit,,, WOW sgt ker??
sgt membosankan,,,jem giler,,,ape lgi mekup jap...ajhhaha

neyh dier buku menu dier,..harga tetttttt..,..(mahal giler,,,mungkin restaurant arab kot)

shawab chicken : RM10

En Hubby yang kelaparan,,,,,,,,ehehhe

briyani Chicken : RM19  ade sup kambing + sambal....
bg ak taste dier sedap lagi nasi briyani nasi kandar,,,,,,

teo ais : RM5
Fresh orange: RM10 kali 2
*harga air tak berbaloi dengan rase dier,,,,tak sedap langsung....
sedap lagi kedai mamak or warung,,,,**

caye makan nasi ape ntah :RM19
*wajah excited mcm sedap**
tapi tetttttttt....


comment:
makanan : 3/5
air: 2/5
harga: 1/5

itulah ranking yg ak bleyh bagi....
total harus kami bayar : RM64

sangat berbaloi sgt2....tettttt.....




wow!!! dats baru wow (my en Hubby said)
hehhe,,,,,









Monday, February 13, 2012

MinGGU LEpas!~~~

salam Cik Die??
hehhe...
okeyh lamer rasenyer tak menyoretkan sesuatu di belog ak neyh walaupun ak tau tak de sape pn nak bace,,,ade caye kesah,,,bcz i knoe who da person always view my belog,...ecececeece,,,,
nak citer sikit minggu lepas neyh punyer aktiviti...


walupun dah basi nk citer, tapi caye nk citer sikit,,,sebab i think dis story very special for me n him.
hehe,,
sabtu dua minggu lepas ..my bf tak dapt amek test Signal sebb prof kater ur paper finish,...so u cannot get ur test paper bcz u late,,,ouh no,,what!! am tension rite now..its not right u cannot do like dis to me prof, am just late for 4 minute.plz let me in,,,,(maybe my huBBy say like dats)heheh,,,,,
its okeyh dear i knoe u can do better for next paper test okeyh,,,dun be sad,,,
so lepas tuh untuk menghiburkan ati dier, caye pun temanlah encik HUbby jejalan release tensen,........
let my pic story ya...


jejalan seluruh OU,(mcm tak pernah gie OU kan semua tempt nak jalan)

my outfit for my date wif Encik Hubby
pic terbalik tak reti nak pusing balek,,,,

dress pink + cardigan (but no picture...huhu)
makeup simple jerk.....huhu,,,tak reti makeup...ahhaha

ENcik HUbby yg dak Temok,,,,,,tp Chumel


step 1: jejalan OU jumpa Baskin RObbins neyh, try lah...hamek ko
Rm18 hinggit satu cup tuh,,,,sumpah pas neyh tk nak beli....hehhee.....


step 2: jejalan lagi nmpak ekdai roti so belilah 2-3 ketul.........en hubby ikut jerlah walaupn dalam hati
 "ish gf ak neyh kater nk diet tp makan jerk"
lalalalalalla,,,,,,,off Diet


Pastuh Makn lagi kt GUlam MEE...asek makan jerk,,,n then gie nengok muvie "The Grey"
"encik HUbby puas dah ker jejalan release tensen??"hehhehe



ini waffle jejalan lagi ari selasa tuh,,,jumpa en hubby jugak gie teman dier beli laPPy baru,,,
yahooo,,(macam lappy aku kan)

tentedeng me n en hubby,,,hehe,,

(harap2 dier tersenyum bace ini entry)




jap2....hold jap,,,



Tuesday, January 31, 2012

AKu BuaT PeraNgai!!!ergghghkhjbj

salam Cik Die
Hye...(dengan suare yang lemah)

betul ker aku neyh suke buat perangai,,,,mcm budak2,,,nthlah,,mungkin dah ade org sayang,so ngade2 lh sikit,,,yerlah dulu2 tk de yg peduli sume kene berdikari..tp biler dah ade sumone tuh nk rase lah ngade2 sikit tp dianggap buat perangai, tak matang, dikatakan suke marah2, suke melenting dan bebal..
hermm,,,,,,,,,,,,,,,, akupn selalu pikir ye...saye memang ngade2, mcm budak2, suke buat perangai,suke marah2 dan bebal dn mcm2 lagilah,,,,,,ok,,paham dah,,

pas neyh nk berdikari balek,,,YEAy MUslimiYE awk boleyh berdikari mcm dulo2 keyh,,,jage nk ngade2 sgt,jgn nk mcm budak2,,,cube lah matang sikit,paham sikit perasaan org lain...klu berperangai camneyh orang yg dekat dgn kiter tak tahan dan lari dari kite.....blablablabla (##mendengar dengan kusyuk***)

so pasni tak nk susahkan sape2 keyh,,,,,do it yourself,,,keyh back to urself...(Okeyh Myself)

ARRRSHBADHADHAJKDHjsjhfdgfjahsfgjhasbfsajhbdskjdhak (sgt tak tau nk ckp ape, bende merepek tuh mewakili aku yg bernama MusLimiYe )

my hubby said 
"syg kalu syg rase mcm nk marah dan sgt bosan amek wudhuk key,solat ker ape ker,tp jgnn mrh2 b,cian b satu hari neyh dah lah penat,,,tp tk de ckp marh2 meninggikan sore..blablablabla"

(mendengar dengan kusyuk En HubbY mmberi nasihat)
sory dah buat my Hubby terase dgn perangai budak2 neyh
@#$%%^^*%&

tau tak aku teringin nk kol him"abg" tapi tk bleyh, sebb my hubby kate after married baru bleyh panggil baru spesel...hehhee,,,
but my hubby very understanding me...tenkz my luve,,

"To love is to suffer. To avoid suffering one must not love. But then one suffers from not loving. Therefore to love is to suffer, not to love is to suffer. To suffer is to suffer. To be happy is to love. To be happy then is to suffer. But suffering makes one unhappy. Therefore, to be unhappy one must love, or love to suffer, or suffer from too much happiness. I hope you're getting this down."















Sunday, January 29, 2012

yAhoo!!,,got MY Rose and Ustaz Azhar Idrus

salam Cik Die,,,,,
malam yang semakin kelam,,,aku masih disini ingit mencoret isi hati ku,,,
ada kabar yang ingin ku sampaikan, barangkali kabar yg menggembirakan atau menyedihkan,,menggembirakn adalah,,,AKU DAPAT BUNGA,,,,,haha,
wah excited nk cerita,ini first tyme ade org bagi bunge,,org tuh En Abg aka Ashraf Amin yang semakin chumel....hehhehe


ROSEs (Sabtu 845pm)
gembira sgt,,,tenkz En Abg,,,,,,gembira plus seronok sebb dpt jumpa balek setelah seminggu berjauhan,,,


muke yg malas nk senyum,,,,siyes mcm model,,,hahah,,pasan nyer Dier,,

inilah flower yang ak perkatakan tadi,,,,akhirnyer ade jugak yang sudi memberi bunga ini,,,,
tenkz syg,,

view dr dekat,,,,,,mudd,,,,<<EPPY>>

untuk mengekalkan dier sentiasa kembang,,,,,,letak dlm botol air,,,
walaupn dier layu satu hari nanti, pada diri ini ia tetap segar,,,,,,




USTAZ AZHAR IDRUS (Ahad 800pm)

hehe,,,diri ini terasa usia semakin meningkat...peluang yang diberi Ilahi, aku gunakan dengan mencari ketenangan dalam pencarian ini,,akhirnya diberi peluang untuk mendengar ceramah tazkirah dr ustaz azhar idrus yang disampaikan di masjid shah alam,,,alhamdullilah sambutan yang diberikan oleh jemaah sgt memuaskan, jemaah yang hadir seramai hampir 30ribu org..tidak dinafikan mmg ramai...alangkah indah lagi kalu subuh itu seramai ini,,,,

<<pic tk de , yelah kusyuk dengar cermah>>hehe,,,,

**esk ade test ES lalallala,,tk tau nk bace ape***

sekian coretan yang tak seberapa..


TUan pUnye Belog Ini,,,agak menggedikkan,,hahha,,
*cantek gak ak tangkap ini pic**
wink,,,selamat Pagi,,

**mmudddd kene stdy utk esk pagi***
allalalal



Wednesday, January 25, 2012

EKspErisi CintA...

Eksperisi Cinta...


> Cinta Kepada ALLAh yang Maha Pencipta itu semestinya yang utama...Dia Yang Maha PEncipta dan Maha Mengasihani......kepadaNYA kita meminta dan memohon keredaanNYA.
>Cinta Kepada Nabi dan Rasul

Cinta Kepada Allah Dan Rasul

Mahabbah dalam ertikata yang sebenarnya ialah kasih dan sayang di antara satu dengan lain semata-mata kerana Allah swt. Ini adalah sepertimana firman Allah swt dalam hadis Qudsi yang bermaksud:-

“Mahabbah itu wajib bagi mereka yang berkasih sayang di antara satu dengan lain keranaKu, pada jalanKu, dan orang yang menziarahi pada jalanKu dan mereka yang berkorban keranaKu, maka mereka-mereka inilah yang Aku kasih.”

Dalam satu riwayat lain pula Rasulullah saw pernah bersabda: “Ada di kalangan hamba, mereka ini bukan Nabi-Nabi, bukan pula golongan mati syahid, tetapi mereka ini disukai oleh para syuhada dan Nabi-Nabi. Mereka ini tinggi kedudukannya di sisi Allah swt.

Lantaran itu di kalangan sahabat-sahabat ada yang bertanya:
“Ya Rasulullah, siapakah mereka itu?
Maka jawab Rasulullah:-

“Mereka itu satu kaum yang berkasih sayang kerana Allah swt. Mereka melaksanakan perintah Allah swt. Mereka itu tidak ada sangkutan adik-beradik atau saudara mara. Dan bukan pula kerana harta, mereka berkasih sayang.”

Jadi dari riwayat di atas, dapatlah kita fahamkan tentang betapa pentingnya kita berkasih sayang di antara satu dengan lain tidak kerana yang lain tetapi adalah kerana Allah swt semata-mata. Inilah apa yang dikatakan kasih sayang yang hakiki yang merupakan ciri yang penting bagi membentuk masyarakat Islam.



> Cinta Sesama manuSia ade 3 kategori:
                 *cinta pada ibu dan ayah dan family (bapak Marsum, Ibu Nasiyah, mdm    
                   Yuliana dan dak Kecik Muhammad Soleh)
                 * cinta pada kekasih hati (Encik Abg AShraf AmiN)


* cinta pada ibu dan ayah dan family.......
aku menyayangi my family,luve my family,,,,mereka saja tempat ak mengadu,,,ingat tyme kecik2 dulu, nk gie mane2 pn mesti bapak antar,,,tk leyh gie sendiri,,naik motor pn bapak akn follow dari belakang,sampailah kedestinasi,,,,,hehe,,,,,


*cinta kepada sesama manusia (especially Encik abg Ashraf AmiN)


                          Every time I think about you,
                               I'm reminded of the reasons
                                    why I love you from the depth
                                       of my heart and soul.
                          And I wonder what I'd
                                do without you,
                                    without your healing smile,
                                       your words of faith,
                          the caring me,
                                    lifting me
                              just when I need it most.
                              Without you,
                              what would I have?
                              What would I be?
                                     I can't imagine existing in
                                          a world where someone doesn't
                                          love me the way you do.
                                          You're the only one who ever
                                          understood me and accepted me
                                          for who I am.
                                          And I think you're nothing short
                                          of amazing.
                                          Your love always has been
                                          and always will be,
                                          life's greatest gift to me!





ISI hATI KU,,,,,

hahha,,,salam,,,,excitedkan,,,,nk citer isi hati ku,,,padahal tk de pun,,,malam2 neyh ak nk berkarya sikit,,,,yerlah wujudnyer ini blogpn tuk mengisi masa lapang dengan berkarya ..menulis di blog,,,manelah tau ak tukar bidang jadi penulis,,,,huhu,,penulis....****novel, surat kabar, majalah**menarik,,,,,org kater keje editor,,,,wahhhhh,,,,

actually mnggu neyh mud raye cine,,,,mnggu neyh jugak tarikh weeding adek ak ditetapkan bulan 6,.....huhu,,setelah tahu tarikh,,ape lgi kelam kabut lah,,ade jer tk kene,,,ade jer tk cukup,,,,,,,nk beli itulah inilah,,,aku pulak yg bz,,,,,hahha,,,,beselah first weeding kt rumah kan,,,ade jerk yg tk kene,,,ade jer yg serba kurang,,,everything kene follow mngikut perancangan,,,,,,,,
aku??aku masih disini, bergelar single mingle dan boleyh dah tuk bernikah,,tapi mase aku tk mengizinkan mngkn beri peluang pada adik ak tuk mulakan dulu..jodoh tk kemana, dan ak berharap menjadi seorg isteri pada seorg jejaka yang boleh menjaga aku.

****encik ashraf amin,i hope be ur partner in ur life..**
ceh konon2 jiwang lah tuh,haha,,geli sape yg mmbace,,peduli ape aku,,,haha

hah citer sikit ujung minggu neyh,,my fwenz nk kawen dah,,,so excited nk pegi,,,almaklumlah ak neyh super duper bz konon,,maklumlah student,,paham jerklah.(padahal ak segan nk g weeding neyh,lgipon keadaan ak tk mngizinkan..** no transport,no money.**hahha...pape ak doakan yg terbaik utk kawn2 yg telah menjalankan tggjwab sebagai wife/hsband....yg penting kene bertolak ansur, ececeh2 ak neyh pandai jerk,,

ak neyh act baru lepas buat blogwalking,sume blog ak terjah,,sememangya ak ini suke walking blog org, so sape yg ak walking n say hye tuh,terima sye yg baru saje berjinak2 dlm berbelog neyh.maklumlah org baru kan.tp ak mmg suke jalan2 kt blog org n blogshop,beli baju ,beli shawl cantek2,,dan mcm2 lah,,byk input jjugak ak dpt,,tp bila sehari tk blogwalking rase mcm tk sempurna.rase mcm walking kat shopping complex *padahal walking ats tilam 0r meja stdy**

****mane cik abg neyh , kate nk koll**sigh**lamer neyh tggu**
muke dh tensen,...


.........tiada kata.......


keyhlh,,,,ak terpkse mngundurkn diri, cik abg dah kolll..*tgh berckp dgn my hubby*..

Sunday, January 15, 2012

tips TEmuduga or Interview




kadang2 kita pergi temuduga dgn perasaan berdebar2 tk de preparation,,,dn mcm2 agi,,,,
so sekrang neyh lagilah banyak betul interview yg perlukan communication skill yg bagus,,,,





Tips temuduga yang berikut boleh membantu. tips temuduga 1
Perkara yang perlu anda tahu:
  • Hampir semua temuduga untuk sektor swasta di Malaysia dijalankan dalam Bahasa Inggeris, bukan Bahasa Melayu. Anda tak perlu menggunakan slang mat saleh semata - mata hendak menarik perhatian. Kekalkan gaya percakapan yang biasa. You do not have to speak the Queen's English to get a job.
     
  • Gunakan bahasa yang sama dengan penemuduga. Kalau penemuduga berbahasa Melayu, jangan nak tunjuk pandai dengan menjawab dalam Bahasa Inggeris, dan sebaliknya. Begitu juga dengan dengan penggunaan bahasa yang konsisten. Jangan kejap Bahasa Melayu kejap Bahasa Inggeris. Kalah rojak Singapore (macam website ni. keh.. keh.. keh).
     
  • Samada untuk penulisan resume atau semasa temuduga, pastikan bahawa Bahasa Inggeris yang anda gunakan adalah ditahap yang boleh diterima (acceptable level). Sekiranya Bahasa Inggeris anda tidak berapa lancar, berlatih dari sekarang. Anda boleh :

    1. Menonton filem Inggeris (dengan nawaitu nak belajar bahasa Inggeris la)

    2. Membaca secara lantang artikel dalam Bahasa Inggeris setiap hari untuk membantu kelancaran sebutan. Pilihlah artikel yang menarik minat anda seperti gosip, sukan, hiburan dan sebagainya supaya anda lebih menumpukan perhatian. Janganlah baca majalah Playboy plak. Menambah dosa je.
    3. Berlatih bertutur dalam Bahasa Inggeris setiap kali ada kesempatan. Jangan hiraukan kalau rakan - rakan mengejek. Jangan hiraukan jika orang kata anda nak menunjuk - nunjuk. Bukan mereka yang menjaga periuk nasi anda.
     
  • Temuduga adalah masa untuk menampilkan diri anda dan mencungkil dengan lebih lanjut tentang syarikat dan kerja yang anda pohon. Ini juga adalah masa untuk majikan untuk menilai anda dan kesuaian anda untuk jawatan tersebut. Be yourself. Tak payah berlagak macho (lelaki) atau beraksi manja (perempuan). Atau sebaliknya. kuang kuang kuang…
     
  • Bayangkan diri anda sebagai seorang tetamu. Tunggu sehingga penemuduga menghulurkan tangan untuk berjabat. Tunggu sehingga anda disuruh duduk.
     
  • Dengar dengan teliti kepada penemuduga. Mudah untuk anda menjawab soalannya kelak. Jangan pulak biarkan fikiran anda menerawang jauh sampai ke Akademi Fantasia.
     
  • Jangan cakap berterabur. Susun ayat anda. Sebut dengan jelas. Penemuduga hendak melihat kebolehan anda untuk mempersembahkan diri serta idea anda dengan baik. Kajian menunjukkan bahawa pembaca Al-Qur'an mempunyai sebutan yang jelas dan intonasi yang baik. Tu la... Al-Qur'an malas nak sentuh. Berabuk kat dalam lemari.
     
  • Semasa persediaan untuk temuduga, pastikan anda ada membuat homework tentang jenis soalan temuduga yang mungkin dikemukakan. Ala... macam buat homework masa nak nikah dulu. Beriya - iya hafal rukun islam, rukun nikah, mandi wajib…
     
  • Cara anda menjawab soalan akan menunjukkan kebolehan anda untuk berkomunikasi dengan baik. Hadkan kepada menjawab soalan yang ditanya sahaja, supaya anda tidakoff-topic.
     
  • Bersedia untuk menerangkan bagaimana anda menangani sesuatu situasi atau masalah yang mungkin anda hadapi semasa bertugas.
     
  • Jangan bertanya pasal gaji (basic salary) sehingga penemuduga berbuat demikian.
     
  • Jangan mengulangi soalan yang telah pun terjawab semasa temuduga.

CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

DAy 5: A photo of You Making a Funnnny Face


funnny face....

CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

Day 4 : A photo that makes you happy


lawak giler tgk pic neyh,,,\eeppppy tgk pic neyh,,

Thursday, January 12, 2012

CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

DAY 3: A Photo Of sOmeone You LoVE



dis MY Family soMeone i Love



ChenTa saYe


CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

dAy 2 : A Photo of Yourself a year Ago




setahun yg lepas,,,,,,

Tuesday, January 10, 2012

CABARAN 10 HARI 10 GAMBAR

dAY 1: yOUR Facebook Profile Photo


day 1 : Facebook Profile Photo

CAbaRan>>!!!

ellop dear,,,,,
CabarAN!!>>hehe..ape  yang dimaksudkan dengan cabaran yang mus katerkn neyh,,,,,hehe
b4 dis ade buat,,,tapi tergendala tgh jalan,,,now nk start balek,,,,,antara cabaran-cabaran yg bakal dipilih dna dibuat...antaranya :
actually mus amek kt belog page cik FYNa neyh,,,name pemilik cik fyna mmg best lah blog dier,,,selalu follow blog dier,,,,sume ade,,,kecantikan, resepi,tutorial dn macm2 ado....hehhe,,,,so sape yg ingin tahu siapa cik FYnA ini ,,jom2 kita terjah  page dier,,,












ini antara cabaran dier,,,,,hermm mane satu eyh,,,,nantikan next entry mus akn buat,,,
tenkiu pada cik FYna yg mmberi ilham tuk mengupdated dan mmberi idea untk memperbanyakka lagi isi belog ini,,,


Monday, January 9, 2012

Memories With my cLassmate 2008-2010


Pemilik ini belog,....

salam cik Die,,,,,
so entry kali neyh, caye pemilik ini blog yg tk berapa cute neyh ingin bercerita....malam neyh penuh dgn ilham nk dicoretkan,,,,so mlm neyh nk cakap pasal my classmate degree electrical in my UNivercity......in 3 years we study together and everyone finish da stdy n worked,,,,no tyme tuk jumpa semula,,,ade dah keje,,,,mungkin kami akan berjumpa time convocation nanti,,,,,,,,

okeyh untuk tidak bercerita lebih panjang lebar,,,,meyh ak perkenalkan my fwenz.........missh u all,














akhirnyer inilah dier tuan tanah...


muke sengal giler kan,,,hehe

so kawan2 caye sume baik2,,,sporting giler,,,,ajak kuar ramai2 sepakat jer,,,
so pas neyh tk de geng dh tk U neyh,,,sume dh tk de,,,,,kawn ngn junior plak,,,
alamk sy sgt sombong ngn junior ade org kater lah,,,,,,,,sombongkan saye,,,,,
nak tau sape yg ckp mcm tuh,,,,,

ini lah dier tuan badan yg selalu mengata sy mcm tuh,,,,,,
my luve,,,nth turun dr mane,tau2 depan mata,,gaye macho giler like ronaldo,,,opps nnti dier perasan,,,
mintak2 dier tk bace entry neyh,,,,,,,

okeyhlah,,,dadidu,,

*next entry,,,,,,,,