Thursday, July 28, 2011

entry: Bulan Ramadhan al mubarak

assalam...tentedeng timbul balek,,,,setelah mendiamkan diri,,,act byk bende nk write in dis belog,,,
tapi mase tk mengizinkan,,,,hahah,,,padahal ternet yg lembap mcm kura2,,,,,msh tk stabil line ternet
kat hostel neh...
wink2,,,,,so entry kali neh keislamic sikit,,,sebb pasal bulan ramadhan yang sudah semakin dekat,,,,so adakah anda semua bersedia untuk ramdhan kali ini??adakah puasa yang tinggal sebelm ini dah selesai menggantikannya,,,,heee,,,,caye sudah abes ganti,,,,insyaallah.........

taukah anda bulan ramdhan sebenarnya mengajar kita dengan ilmu kesabaran dan ketenangan...selain mengajar kita tentang erti manahan lapar dan dahaga,,,,tapi kita kene juga tahan semua anggota diri kita dari buat sumthing yang boley mendatangkan dosa kan,,,,macam jaga penglihatan mata dari melihat sumthng yg rase mata tuh perlu dijaga,,,telinga,,,,,,tangan,,,kaki,,,,,so paham2 lar yer,,,so sape ade gf or bf tuh,,,ehem2 paham2 jerlah,,,yg ade husband n wife plak ehem2 jugak lah,,,paham2 lah bulan pose bhai,,,hahaha,,

so untuk mengimarhkan lagi bulan yang mulia neh,,,,caye ade attach kelebihan bulan pose,,,
renung2kan selamat beramal,,

B. KELEBIHAN BULAN RAMADHAN

Ramadhan adalah bulan yang mulia yang padanya ada kebaikan dan keberkatan. Allah dan Rasul r telah menjelaskan kelebihan bulan ini, antaranya :

1. Bulan yang diturunkan padanya Al-Quran :
Allah berfirman :
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآَنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْه ﴾ ﴿
Maksudnya : ” Bulan ramadhan, bulan yang diturunkan padanya (permulaan) Al-Quran sebagai
petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara haq dan
batil), barang siapa antara kamu yang hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah
dia berpuasa pada bulan itu..” [Al-Baqarah : 185]
2. Bulan yang padanya ada Lailatul Qadr :
Allah berfirman :
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (1) وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (2) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴾ ﴿
Maksudnya : ” Sesungguhnya, kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada lailatul qadr. Dan tahukah kamu apakah lailatul qadr itu? Lailatul Qadr itu adalah lebih baik dari seribu bulan ” [Al-Qadr : 1-3]
3.Bulan yang padanya dibelenggu syaitan, dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka
Nabi r bersabda :
[ إذا جاء رمضان ؛ فتحت أبواب الجنة، وغلقت أبواب النيران، وصفدت الشياطين ]
Maksudnya : ” Apabila tiba ramadhan; telah dibuka pintu-pintu syurga, telah ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan ” [HR Al-Bukhari : 3277, Muslim : 1079]
C. KELEBIHAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN
1. Puasa di Ramadhan menjanjikan pengampunan dosa :
Nabi r bersabda :
[ من صام رمضان إيمانا و احتسابا، غفر له ما تقدم من ذنبه
Maksudnya : ” Barang sesiapa yang yang berpuasa ramadhan kerana didorong oleh iman dan
mengharapkan keredhaan Allah, maka diampunkan baginya dosa-dosanya yang lalu ” [HR Al-Bukhari : 38, Muslim : 175]
2. Puasa di Ramadhan menjanjikan syurga :
Nabi r bersabda :
[ من آمن بالله وبرسوله وأقام الصلاة وصام رمضان كان حقا على الله أن يدخله الجنة ]
Maksudnya : ” Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Rasul-Nya, dan mendirikan solat, dan
berpuasa di bulan ramadhan, maka telah layak baginya untuk dimasukkan oleh Allah ke dalam syuga “
[HR Al-Bukhari : 2637]

 so sile lah singgah belog caye,,,key,,,bacelah,,nnti next entry..pasti menarik,,,,

                           so untuk penutupnyer,,,,ini caye,,,tyme tgh makan kat mane eh,,hah CHillIs,,,wah    
                                     mmg terbaik,,,sedap kot,,,hee,,,ade lgi,,jap2..

tentendeng....so sekali lah entry neh,,,hahah,,,,ini majlis alumni ex student PTPL SHah Alam,,

theme:white,
outfit:white dress wif yellow inner
and so on,,,


 ini tawan caye,,,JUE,,,hee,,kami same batch,,,wink,,




ini dier encik photographer man,,,hee,,dier mmg sengal,,haha,,,





wink,,,abes dah,,,,setori kali neh tk ley panjang2,,,baject tyme,,,hahhaa,,,,key2,,,,,
da,,,,,

No comments:

Post a Comment